Blockchain4Prosumers

Het lectoraat Data Intelligence werkt mee aan het Interreg-project blockchain4prosumers. Dit project richt zich op huishoudens en bedrijven die behalve energie consumeren, ook produceren: de prosumers. Tijdens het project worden de mogelijkheden onderzocht om met behulp van blockchaintechnologie vraag en aanbod van energie rechtstreeks (dus zonder tussenkomst van derden, zoals energieleveranciers) op elkaar af te stemmen.

Schematisch blockchain netwerk

Projectnieuws

De eerste collegeweek: eindelijk weer met studenten

De eerste collegeweek: eindelijk weer met studenten

De eerste week van het nieuwe collegejaar zit erop. En gelukkig met studenten die op locatie kunnen werken aan hun opdrachten. De studenten van de minor Design Research zijn blij om weer terug te zijn. ‘Het is even wennen na de vakantie, maar het is goed om elkaar...

Lees meer
Project Blockchain4Prosumers van start

Project Blockchain4Prosumers van start

Het lectoraat Data Intelligence werkt mee aan het Interreg-project blockchain4prosumers. Dit project richt zich op huishoudens en bedrijven die behalve energie consumeren, ook produceren: de prosumers. Het project startte op 1 maart 2021.Het aantal huishoudens en...

Lees meer

Over het project

Doel

In dit Interreg project onderzoeken we of blockchaintechnologie het mogelijk maakt om lokaal opgewekte energie beschikbaar te stellen via handelsplatformen of rechtstreeks aan andere consumenten en gebruikers. Een van de potentiële toepassingen van de blockchain in de energie-industrie is de zogenaamde peer-2-Peer trade.

Doel (uitgebreid)

De peer-2-peer trade is een energiemarkt waar producenten – zoals huiseigenaren met zonne-energiesystemen op het dak – en consumenten (industrieel en huishoudelijk) elkaar rechtstreeks kunnen ontmoeten en direct handelen. Dus zonder tussenpersonen in de vorm van effectenbeurzen, energieleveranciers of energiehandelaren. Consument en producent tegelijkertijd. De blockchain maakt ook de geautomatiseerde en gedecentraliseerde  afhandeling van e-car laadprocessen mogelijk via smart contracts.

Partners