Wanneer mogen onderzoekers scrapen?

Computerwetenschappers en andere onderzoekers maken vaak gebruik van data  die opgeslagen zijn in databases. Veelal behoren de data toe aan bedrijven. Het is dan onduidelijk of de data mogen worden gebruikt om onderzoek te doen, of dat bijvoorbeeld eerst toestemming moet worden gevraagd. Onderzoekers missen doorgaans de juridische kennis om dat te kunnen beoordelen.

Doelstelling

Doel van het project is om een interface te ontwikkelen (of een prototype hiervoor) waarbij gebruikers op interactieve wijze kunnen bepalen of zij data mogen scrapen. De input voor de interface is een juridische analyse.

Resultaten

Het eindproduct is een open-source interface, of een prototype hiervoor, waar in een website naar kan worden gelinkt (of in de website kan worden geïntegreerd). De tool kan door iedereen worden gebruikt. De interface is gebruiksvriendelijk en duurzaam, in die zin dat niet-technische personen (bijvoorbeeld juridische experts) de input voor de interface kunnen aanpassen. Dit voor het geval de regels tussentijds wijzigen.

Download de poster

Bekijk de poster van de studenten hier. Tijdens de live-uitzending van ZieDit gaf teamlid Sander van Essel tekst en uitleg over het project.