iDBPS: Interactive Digital Body Position Scanner

Met het project iDBPS wil het lectoraat een bijdrage leveren aan het objectief en digitaal meetbaar maken van spiersterkte bij kinderen die te maken hebben met een spieraandoening. Tot nu toe worden kwantitatieve, observationele en prestatiegerichte instrumenten gebruikt om spierfunctie, kracht en uithoudingsvermogen te meten bij kinderen.

Projectnieuws

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Over het project

Doel

Het doel van iDBPS is om het meten van spierkracht bij patiënten (kinderen) met een spieraandoening te objectiveren en digitaliseren. Om de spiersterkte bij kinderen met een spieraandoening te meten wordt nu de Childhood Myositis Assessment Scale (CMAS) ingezet.

Doel (uitgebreid)

Het doel van iDBPS is om het meten van spierkracht bij patiënten (kinderen) met een spieraandoening te objectiveren en digitaliseren. Om de spiersterkte bij kinderen met een spieraandoening te meten wordt nu de Childhood Myositis Assessment Scale (CMAS) ingezet. De CMAS is een kwantitatief, observationeel, prestatiegericht instrument voor spierfunctie, kracht en uithoudingsvermogen. Dit meetinstrument is ontwikkeld om de score te vergelijken met een eerder behaalde score.

Er zitten twee nadelen aan deze manier van meten. Ten eerste is de uitkomst van de test mede afhankelijk van de observatie van de behandelaar. Voor eenzelfde beweging geeft behandelaar X bijvoorbeeld meer punten dan behandelaar Y.

Op de tweede plaats moet de patiënt voor deze meting altijd naar een expertisecentrum. Dat is nadelig omdat de patiënt (en zijn ouders/verzorgers) hiervoor soms ver moet reizen. Bijkomend nadeel is dat deze test voor extra spanning kan zorgen bij de patiënt, wat de uitslag (zowel positief als negatief) kan beïnvloeden. Tijd dus om de meting te objectiveren en digitaliseren.

Over iDBPS

iDBPS is opgezet om de bovenstaande problemen – het reizen naar een expertisecentrum en het objectiveren van de meting – op te lossen. iDBPS is een webapplicatie, die in eerste instantie speciaal is ontwikkeld om de CMAS te digitaliseren. Via een laptop met webcam kan de CMAS worden gemeten. De webapplicatie maakt via de camera opnames van de beweging. Elke seconde bestaat uit een aantal losse afbeeldingen (aantal frames per seconde). Met kunstmatige intelligentie bepalen we 17 referentiepunten (grote gewrichten, neus, ogen en oren) op de afbeelding van het lichaam. Door die referentiepunten met elkaar te vergelijken kunnen we de beweging objectiveren. Daarnaast kunnen bewegingen over tijd geanalyseerd, vergeleken en opnieuw geëvalueerd worden.

Over CMAS

De CMAS bestaat uit 14 lichamelijke manoeuvres, die gericht zijn op het vaststellen van spierzwakte in de proximale spiergroepen en gordelspieren van de onderste en bovenste extremiteiten (Lovell et al., 1999). Voor elke manoeuvre krijgt de patiënt punten toegekend afhankelijk van welke gestandaardiseerde beschrijving het beste past bij de geleverde prestatie. De maximale score die behaald kan worden is 52 punten. De CMAS is een kwantitatief, observationeel, prestatiegericht instrument voor spierfunctie, kracht en uithoudingsvermogen bij kinderen met JDM. Dit meetinstrument is ontwikkeld om de score van een patiënt te vergelijken met een eerder behaalde score. Door in de tijd metingen te herhalen, kan het klinische beloop van het ziekteproces bepaald worden.

Over JDM

Dermatomyositis (DM) is een chronische inflammatoire aandoening van de huid en de spieren. Is de patiënt jonger dan 16 jaar, dan spreekt men over juveniele dermatomyositis (JDM). JDM is een zeldzame aandoening die slechts vier tot vijf kinderen per jaar in Nederland treft. JDM komt in grote mate overeen met DM. Bij JDM zijn echter vaker organen betrokken in het ontstekingsproces en is er geen associatie met kwaadaardige ziekten, zoals bij DM wel het geval is.

Partners

In het project iDBPS werkt het lectoraat Data Intelligence samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis.