AI Kompas

Slim gebruik van data door huidige en toekomstige professionals is een belangrijk onderwerp dat ook door Zuyd Hogeschool als zodanig wordt behandeld. Organisaties willen vaak laagdrempelig aan de slag met de kracht van Artificial Intelligence, maar het ontbreekt hen aan de kennis. Met het AI Kompas krijgt een organisatie informatie en advies over AI, specifiek voor zijn organisatie.

Projectnieuws

Kan AI je emotie herkennen?

Kan AI je emotie herkennen?

Je gezichtsuitdrukking zegt veel. Vaak verraad je met één blik al je gemoedstoestand. Tegelijkertijd kun je de gemoedstoestand van je medemens ook direct herkennen. Je gezichtsuitdrukking bevat veel emotionele informatie. Het is daarmee de belangrijkste bron voor...

Lees meer
Wat is GAN en wat heeft dit te maken met deepfakes?

Wat is GAN en wat heeft dit te maken met deepfakes?

Als onderdeel van het AI Kompas stelt het lectoraat Data Intelligence een bibliotheek samen waarin – op een laagdrempelige manier – informatie over ai wordt gedeeld. Je kunt dan als gebruiker kennismaken met verschillende ai-methodieken, meestal in de vorm van een...

Lees meer

Over het project

Doel

Het AI-kompas bestaat uit drie componenten.

  • AI advies tool
  • AI model generator
  • AI bibliotheek.
Doel (uitgebreid)

Met het oog op het transitiethema Het stimuleren van het slim gebruik van data door huidige en toekomstige professionals, vakgebieden en omgeving, organisatie en bedrijfsleven is door het Lectoraat Data Intelligence en Zuyd Hogeschool in overleg met andere lectoraten een bijdrage te leveren aan het begrip en gebruik van Artificial Intelligence (AI) binnen bedrijven en organisaties. Deze bijdrage uit zich onder andere in het ontwerpen en ontwikkelen van een AI-kompas, waarmee een gebruiker informatie en advies over AI krijgt aan de hand van zijn/haar specifieke situatie. Om AI op een geschikte wijze toe te passen zijn brede inzichten vereist die niet altijd aanwezig zijn bij een gemiddeld bedrijf of instelling, terwijl deze bedrijven of instellingen wel soms laagdrempelig aan de slag willen met Artificial Intelligence. Het AI-kompas bestaat uit drie componenten.

  • AI advies tool: De gebruiker krijgt advies op basis van antwoorden op een interactieve vragenlijst.
  • AI model generator: Op basis van een door de gebruiker geüploade dataset en bijpassend vraagstuk worden automatisch modellen gegenereerd en een bijpassend advies gegeven.
  • AI bibliotheek: Hier worden op een laagdrempelige manier AI concepten in het groter geheel geplaatst, uitgelegd en gedemystificeerd.

Partners

Bij het AI Kompas werkt het lectoraat Data Intelligence samen met met de lectoraten Employability, Future-proof Financial en Innovatief Ondernemen.

Onderzoekers

Jim Bemelen
Dominique Nijssen
Shannen Dolls
Roger Bemelmans