Wat is GAN en wat heeft dit te maken met deepfakes?

door | 15 apr, 2022 | AI-kompas, Algemeen, Artificial Intelligence, Toegepast AI

Als onderdeel van het AI Kompas stelt het lectoraat Data Intelligence een bibliotheek samen waarin – op een laagdrempelige manier – informatie over ai wordt gedeeld. Je kunt dan als gebruiker kennismaken met verschillende ai-methodieken, meestal in de vorm van een demonstrator. De GAN-demonstrator is daar een voorbeeld van. Maar wat is nu precies een GAN?

Wat is GAN?

GAN staat voor Generative Adversarial Network. GAN-technologie wordt onder andere gebuikt voor het genereren van deepfakes. De term deepfake heb je wellicht al eens voorbij horen komen. De laatste tijd komen ze steeds vaker in het nieuws. Met deepfaketechnologie kun je video’s, foto’s en spraakberichten maken die echt lijken, maar niet echt zijn. Zo worden bijvoorbeeld video’s gemaakt waarin (bekende) mensen dingen zeggen die ze nooit gezegd hebben. Doordat de video’s zo geloofwaardig zijn, denken veel mensen dat het echt is. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Denk maar aan een gemanipuleerde boodschap van een wereldleider.

Wat doet de GAN-demonstrator?

Kun je met de GAN-demonstrator dan ook filmpjes manipuleren? Nee, dat is natuurlijk niet de bedoeling. In de demonstrator – ontwikkeld door studenten van de minor Artificial Intelligence – genereert een GAN een niet eerder bestaande afbeelding van een cijfer. Dat cijfer lijkt handgeschreven, maar dat is niet zo.

 

Volg ZieDit via de livestream

Via onderstaande knop kun je de live-uitzending bijwonen. De uitzending begint op woensdag 2 februari om 14.00 uur.

Lees meer over ZieDit

Wil je meer weten over de minoren en de studentprojecten van het afgelopen blok? Lees dan het nieuwsbericht!