Opening Streetlab in centrum Heerlen

door | nov 18, 2021 | Algemeen

Zuyd Hogeschool heeft samen met de gemeente Heerlen een Streetlab aan de Promenade 2c in Heerlen geopend. In de ‘kubus’ werken studenten en docent-onderzoekers van het lectoraat Data Intelligence aan innovatieve projecten. De opening werd verricht door wethouder Peter van Zutphen (centrumontwikkeling) van de gemeente Heerlen samen met collegevoorzitter Luc Verburgh.

Directeur Peter Princen van het ICT- en techniekdomein is blij dat studenten en docenten in de binnenstad kunnen laten zien waar hun opleiding voor staat. ‘Met het Streetlab willen we inwoners en winkeliers op een laagdrempelige manier laten zien wat moderne technologie kan betekenen en teweeg kan brengen’, aldus Princen. ICT-studenten werken in het Streetlab aan projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie, datavisualisatie, data science en software development. Bij voorkeur doen de studenten dit samen met externe partijen zoals ondernemers uit Heerlen. In het Streetlab is die nabijheid groter. 

Verbinding

Met de komst van het Streetlab in Heerlen-Centrum ontstaat een mooie verbinding tussen studenten van Zuyd Hogeschool, het centrum van de stad en de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Voor de studenten is het Streetlab een prima startpunt om praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Ze kunnen opgedane kennis in de praktijk brengen en de mensen in de binnenstad betrekken bij hun studie. De bewoners en bezoekers van Heerlen-Centrum kunnen op een laagdrempelige manier een beter beeld krijgen van de uiteenlopende onderdelen binnen de technische opleidingen. In het Streetlab tonen studenten en onderzoekers verschillende producten en projectresultaten. ‘Het is voor winkelend publiek dus ook de moeite waard om eens binnen te komen kijken’, aldus Princen. Uiteraard kunnen inwoners en ondernemers ook met vragen en probleemstellingen bij de studenten terecht in het Streetlab.

Onderwijs in de binnenstad

Het terughalen van het onderwijs naar de binnenstad is voor de gemeente Heerlen een belangrijk doel. Studenten en jonge mensen zorgen voor meer levendigheid in het centrum en dat is goed voor het economische klimaat. Ze maken ook gebruik van het brede aanbod aan culturele voorzieningen. Voor de gemeente is de opening van het Streetlab dan ook de eerste stap naar meer onderwijs in Heerlen-Centrum. Ondanks dat is het Streetlab een tijdelijk onderkomen. De gemeente Heerlen heeft dit gebouw namelijk gekocht om plaats te maken voor een andere ambitie: flinke vergroening van de binnenstad. Totdat het gebouw gesloopt wordt kunnen de studenten hier terecht. Naar verwachting kunnen ze zeker tot het einde van dit schooljaar hun activiteiten hier voortzetten.