ZieDIT 7 juli 2021

door | jul 7, 2021 | Algemeen, Minor, Studenten

Vlak voor de zomervakantie staat de laatste editie van ZieDIT op het programma. Helaas zit een fysieke editie er nog niet in. Daarvoor in de plaats is er een gevarieerde live-uitzending vanaf Zuyd Hogeschool. Uiteraard krijgen de opbrengsten uit de minoren een prominente plek. August Mertens deelt zijn lessen als ondernemer. Tot slot vertelt Metie Dirks over diverse projecten die studenten dit collegejaar bij haar Kwecoo hebben uitgevoerd en hoe de samenwerking met het lectoraat zorgt voor een volgende stap binnen Kwecoo.

Design Research

Ontwerpgericht onderzoek richt zich niet alleen op het beschrijven en verklaren van praktijkproblemen, het richt zich ook op het ontwikkelen en testen van generieke oplossingen voor die problemen. Dit blok stonden vier casussen op het programma. Een groep onderzocht hoe een smart home infrastructuur geoptimaliseerd kon worden. Een andere groep onderzocht of het informatiesysteem van huisartsen en eerstehulpartsen beter op elkaar kunnen aansluiten zodat extra meteing overbodig worden. De derde groep onderzocht of Civilitas beter een webapplicatie of mobiele app kan ontwikkelen om burgers te helpen bij het afhandelen van gemeentelijke procedures.

Tot slot legt student Maurice Vliex uit hoe zijn groepje heeft onderzocht op welke manier het onboardingsproces op een portal van APG kan worden verbeterd.

Software Architecture

Tijdens de uitzending van ZieDIT legt docent Rick Warnecke haar fijn uit waarom de minor Software Architecture dit jaar is toegevoegd. Daarnaast zal een student vertellen wat hij heeft opgestoken in het afgelopen blok. In totaal werkten zes groepen aan twee opdrachten. Vier groepen hebben architectuurvoorstellen gemaakt voor het AI Kompas. Twee groepen maken een routekaart voor mkb-bedrijven in de maakindustrie. Ze laten zien waar bedrijven op dit moment staan en waar ze – op het gebied van software architectuur – aan kunnen werken op weg naar QRM4.0.

Data Science

Een data wetenschapper is in staat is om alle beschikbare gegevens door te spitten, inzichten te ontdekken en weloverwogen conclusies te communiceren en te verspreiden. In dit blok onderzochten een aantal groepen voor de gemeente Sittard-Geleen wat er allemaal mogelijk is met de data die de Snuffelfiets verzamelt.
In de uitzending vertelt student Etiënne Snijders hoe zij data uit een bestaande dataset kunnen clusteren en wat daarvan de voordelen zijn. Zie ook het filmpje.

Internet of things

Bij deze minor leert de student een IoT-systeem te ontwikkelen (analyseren, ontwerpen en realiseren), waarbij de focus ligt op de softwarematige aansturing, dataverwerking en praktijkgerichte toepassing. In de uitzending vertelt Metie Dirks van Kwecoo over de toepassingen die de studenten dit jaar hebben ontwikkeld. In het filmpje zie je een andere groep die aan de slag is gegaan met een slim ziekenhuisbed voor het Zuyderland ziekenhuis.