ZieDit 21 april 2021

door | apr 21, 2021 | Algemeen

Door bekende omstandigheden is het helaas nog niet mogelijk om een fysieke editie van ZieDit te organiseren op de Brightlands Smart Services Campus. In plaats daarvan is er een live-uitzending waar de opbrengsten uit de minoren van blok 3 aan bod komen. Afgelopen periode konden studenten de volgende minoren volgen: Design Research, Artificial Intelligence, Software Defined Services en Datavisualisatie.  Tijdens deze ZieDit is er nog aandacht voor de aftrap van het Interreg-project Blockchain4Prosumers waar het lectoraat nauw bij betrokken is.

Design research

Ontwerpgericht onderzoek richt zich niet alleen op het beschrijven en verklaren van praktijkproblemen, het richt zich ook op het ontwikkelen en testen van generieke oplossingen voor die problemen. In dit geval gingen studentgroepen aan de slag met twee casussen. Een groep richtte zich op het ontwikkelen van een progressive web app om therapietrouw te meten bij patiënten die gebruikmaken van therapeutische kousen. Een andere groep realiseerde een tool om op een gebruiksvriendelijke manier de rechtsregels voor het scrapen van een website kunnen worden geïmplementeerd.

Artificial Intelligence

De technieken die gebruikt worden bij het ontwerpen van ‘intelligente systemen’, komen grotendeels uit het deelgebied kunstmatige of artificiële intelligentie (AI). Bij de minor AI leren studenten verschillende AI-technieken te gebruiken. In het afgelopen blok maakten studenten een demonstrator die via live beeld het vloeistofniveau in een fles en de positie van het geplakte etiket kan controleren. de studenten gebruiken hiervoor Computer Vision. Andere studentgroepen maakten voor Rijkswaterstaat een demonstrator die verkeersborden herkent uit een afbeelding. Ze ontwikkelen hiervoor een eigen convolutional neural network dat ze zelf opbouwen en trainen. Voor Rijkswaterstaat kan dit een manier zijn om haar eigen verkeersbordendatabase te verrijken.

Software Defined Services

In de minor Software Defined Service gingen in totaal tien studentgroepen aan de slag voor de fictieve firma Clickable. Dit bedrijf is kortgeleden begonnen met het uitfaseren van de oude infrastructuur. Die oude infrastructuur staat op locatie. Clickable heeft de tien studentgroepen als projectgroep ingehuurd en gevraagd om de IT-omgeving te moderniseren. Moeten ze misschien overstappen naar de cloud? Bekijk de verschillende posterspresentaties met oplossingen van de studenten.

Data Visualisatie

In de minor Data Visualisatie maken studenten abstracte data toegankelijker door ze in een visuele vorm te gieten. Trends kunnen eenvoudiger ontdekt worden. In dit blok konden de studenten individueel kiezen uit een van de vier onderwerpen: pensioencommunicatie, het visualiseren van het de processen rondom het Nabestaandenpensioen van APG, een visualisatie maken met behulp van bestaande data over klimaatverandering, of een visualisatie maken rondom Covid-19. Student Rik Heijmann maakte voor de laatste opdracht een dashboard waarmee je kunt zien hoe het aantal besmettingen en overledenen zich verhoudt tot het aantal inwoners van alle gemeentes in Nederland.