ICT-studenten helpen gemeente Heerlen bij aanpak eenzaamheid

door | sep 3, 2019 | Algemeen, Studenten

Wethouder Adriane Keulen van de gemeente Heerlen (verantwoordelijk voor onder andere integraal ouderenbeleid en informatiemanagement) gaf maandag 2 september een toelichting over het thema eenzaamheid aan de ICT-studenten van Zuyd Hogeschool. Het komende studieblok van tien weken gaan eerstejaars ICT-studenten in groepjes op zoek naar ict-oplossingen om eenzaamheid tegen te gaan. Eenzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor de gemeente Heerlen. Het is zelfs verkozen tot thema van het jaar 2019. De verwachting is dat de studenten een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het probleem.

Alle leeftijdsgroepen

Veel mensen kunnen zich nog wel voorstellen dat ouderen zich eenzaam voelen. Bijvoorbeeld doordat zij hun partner verliezen of door mobiliteitsproblemen minder onder de mensen komen. Maar uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid voorkomt in alle leeftijdsgroepen en dat het iedereen kan treffen. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Persoonlijke ervaring

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. De ene persoon heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Het is voor een buitenstaander vaak moeilijk te zien of iemand eenzaam is. Zij zien lang niet altijd dat iemand ontevreden is over zijn contact met partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat iemand het moeilijk vindt om zijn relaties te verbeteren. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat alleen de persoon in kwestie zelf kan voelen.

Taboe doorbreken

Juist in een tijd waarin iedereen met elkaar in verbinding staat via social media is eenzaamheid een lastig thema om te bespreken. Het is voor veel mensen gewoonweg niet makkelijk om toe te geven dat ze eenzaam voelen. De gemeente Heerlen heeft diverse acties op touw gezet. Denk aan huisbezoeken, uitstapjes en ondersteuning van studenten bij het werken met digitale hulpmiddelen. Dit zijn echter vaak maar enkele momenten en de vraag is of deze initiatieven een duurzame bijdrage leveren. Aangezien eenzaamheid een groot probleem is in Heerlen, streeft de gemeente naar structurele oplossingen. De gemeente vraagt zich af of ict een sleutel kan zijn in het vinden van nieuwe oplossingen en vraagt de ICT-studenten van Zuyd Hogeschool of zij mee willen denken in de strijd tegen eenzaamheid. De gemeente hoopt via deze weg nieuwe duurzame initiatieven te ontwikkelen om eenzaamheid te verminderen en leefbaarheid te vergroten in Heerlen.