Internet of Things (IoT) zit in een stroomversnelling, om maar eens een open deur in te trappen. Steeds meer producten en apparaten zijn verbonden met het internet. In veel sectoren ontstaan nieuwe verdienmodellen waardoor ook concurrentieposities kunnen wijzigen. Kansen dus voor ondernemers. Maar hoe benut je die kansen?

IoT-maturity

Mede om die vraag te beantwoorden is IoT4MKB opgezet. LIOF, Vodafone, Ericsson, Regitel, Fontys en Zuyd sloegen de handen ineen om samen met ondernemers kansen van IoT in kaart te brengen en verder te ontwikkelen. ‘Afgelopen periode zijn onze studenten op bezoek geweest bij bedrijven die hiermee aan de slag willen gaan. Via gesprekken en onderzoek hebben ze gekeken hoe ver ze al zijn op het gebied van IoT (de IoT-maturity in jargon). Alle bedrijven kregen deze week tijdens een meet & match evenement een geïndividualiseerd rapport met adviezen om vervolgstappen te zetten in hun ontwikkeling op IoT-gebied.’ Tijdens de meet & match, met ongeveer 50 deelnemers, is gekeken op welke manier studenten bedrijven kunnen helpen bij de verder ontwikkeling van IoT-toepassingen.

Voucher

Het midden- en kleinbedrijf heeft vaak niet de luxe om veel onderzoek te doen. ‘Onderzoek kost geld en zeker voor mkb geldt dat ze op de eerste plaats moeten zorgen dat ze productie draaien. Vandaar dat LIOF een aantal vouchers ter beschikking heeft gesteld waarmee ze toch dat onderzoek kunnen uitvoeren’, aldus Bemelmans. Daarnaast zijn er bedrijven die tijdens de meet & match afspraken maken om elkaar onderling te helpen. ‘Het is goed om te zien dat bedrijven de handen ineen slaan. Zo hoeft niet iedereen opnieuw het wiel uit te vinden en kan het zorgen voor kostenbesparing. Ik ben dan ook tevreden met de uitkomst van deze bijeenkomst en het IoT4MKB-project’, besluit Bemelmans.

Praktijkcase Sqippa: draadloos beheer van noodverlichting

HBI is een lichtfabrikant en al een tijdje aan het pionieren met IoT om te komen tot betere verlichtingsoplossingen. Sqippa is een concept waarin sensoren in armaturen zitten om noodverlichting draadloos te beheren. Om dit te bereiken maakt HBI gebruik van een LoRa netwerk. Lora is een soort wifi netwerk maar dan voor afstanden tot wel 10 kilometer. LoRa is interessant omdat een open standaard is met dubbele encryptie (dus extra veilig).Dataverwerking is nieuw voor HBI waardoor ze zelf nog zoeken naar de mogelijkheden voor hun producten en diensten. Het IoT4MKB kan daarbij helpen.